课堂交流:实质、特点及策略

收稿日期: 2008-12-11 PDF 下载 (256)
  • 作者单位: 西北师范大学 教育学院, 甘肃 兰州 730070

Classroom exchanges: nature, characteristics and strategies

课堂交流是指在课堂教学过程中, 交流主体之间有目的、有组织地进行教学信息传递和反馈的行为过程, 是师生之间、生生之间情感与思想的沟通过程, 不时会产生意见的分歧、思想的碰撞、情感的升华和意义的生成, 同时也伴随着价值的关照和生命的关怀。课堂交流的实质是语词背后的一种意义的交流、心理层面上的一种文化的交流和目标导向下一种情境性的交流的有机统一过程, 具有平等性、目的性、情境性、启发性、互惠性等特点。

The classroom exchanges refer to the purposeful and well -organized exchanges among the subjects in the teaching process. They are characteristic of the frequent collisions in thinking and emotions. So the classroom exchange of words is, in essence, a cultural exchange at the psychological level.