网络社会中的学校课程:前景与应对

收稿日期: 2012-12-21 PDF 下载 (280)
  • 作者单位: 西南大学教育学部, 重庆北碚 400715

Curriculum in the network society:prospectus and countermeasures

互联网的飞速发展使网络在社会生活中的基础性地位不断提升,网络社会已经在全世界范围内形成并处于迅速发展之中。我国社会也将最终进入网络社会的成熟阶段。网络社会的发展必然引起学校课程的变革和发展。在网络社会中,学校课程向课程载体高度数字化、课程呈现形式立体多元化、课程资源/内容高度丰富多样化、课程实施高度开放化和社会化、学习方式高度自主个性化的方向发展。学校应采取加快学校网络基础设施建设、提高自身课程资源整合能力、培养新型教师等策略主动迎接变革,成为学校课程变革和发展的驱动者。

The rapid development of Internet enables social network to achieve its maturity globally.Itis expected to incur the curricular reforms with high digitalization, multilateral and diversified resources. Schools should speed up the network infrastructures and build up their integrative strengths in order tomotivate for the development of curricular pioneers.