激活学生主体意识的理性思考

收稿日期: 2007-10-16 PDF 下载 (193)
  • 作者单位: 沧州师范专科学校 法政系, 河北 沧州 061001

A revelation of stimulation of the subjectivity of students

激活学生主体意识对培养学生创新精神、发掘学生身心发展潜能、提高学生分析问题和解决问题能力有极其重要的作用。教师具有素质教育理念是激活学生主体意识的前提条件;建立和谐的师生关系,创设宽松氛围是激活学生主体意识的基础;实行灵活多样的课堂教学是激活学生主体意识的主要途径。

T he stimulation of the subjectivity of students is essential for the sake of the cultivation oftheir creativity, analysis, competence, and potentialities. It is argued that the teachers, a harmonious at -mosphere, and flexible teaching methodology serve as a premise.