中学生数学学习自我效能感的初步研究

收稿日期: 2007-11-16 PDF 下载 (250)
  • 作者单位: 1. 湛江师范学院 数学与计算科学学院, 广东 湛江 524048;
    2. 海口市第一中学 数学教研组, 海南 海口 570102

A tentative study of the sense of self-efficacy in mathematics learning in high schools

以班杜拉的自我效能感的理论为指导,通过问卷形式,对海口市第一中192名学生的数学学习效能感的现状进行研究,分析影响数学学习效能感的因素。研究发现:中学生的数学学习自我效能感与数学学业成就关系密切,成高度正相关;性别差异对数学学习自我效能感的影响无显著性差异;与父母的文化程度关系密切,家长受过高等教育的孩子的数学学习自我效能感明显高于家长没有受过高等教育的孩子。

The paper describes an investigation done, guided by the self2efficacy by Bandura, over 192 students in Haikou No. 1 High School in relation to the subject of mathematics. Result shows that there isa close connection, or a prominently positive ratio, between the sense of self2efficacy and achievements.Genders do not affect the self2efficacy, though the educational background of their parents relate substantially to the self2efficacy.