论大学管理中制度管理与文化管理的融合

收稿日期: 2009-9-23 PDF 下载 (330)
  • 作者单位: 韩山师范学院办公室, 广东潮州 521041

Integration of system and cultural management in universities

经验管理、科学管理和文化管理是大学管理的三种模式.制度管理是当前大学科学管理的主要表现形式,其刚性有余而柔性不足.文化管理是一种柔性管理,相对于制度管理而言更加人性化,更能促进人的全面发展.我国当前的大学管理以制度管理为主,文化管理方兴未艾,要将制度管理与文化管理结合起来,用制度管理的"刚性"来规范师生尚未自觉的行为,用文化管理的"柔性"来唤起师生自觉参与管理的内在觉醒,达到"刚柔并济",才能提高管理的效能.

The experiential, scientific and cultural managements are three patterns of university management. System management is a main manifestation, and cultural management is a flexible complement. The two managements are to be integrated with rigidity mixed with flexibility.