论社会、非社会提供的教育机会平等

收稿日期: 2007-11-21 PDF 下载 (212)
  • 作者单位: 1. 四川师范大学 教育科学学院, 四川 成都 610068;
    2. 四川省西充县 晋城中学, 四川 西充 637200

On the equal opportunity of social and non- social education

教育机会从其提供者的情形来看,可以分为两类:社会提供的教育机会与非社会提供的教育机会。非社会提供的教育机会比较复杂,主要包括:天赋提供的教育机会、家庭提供的教育机会、运气提供的教育机会、个人努力提供的教育机会,等等。天赋、家庭、运气、个人努力等提供的教育机会,皆属私人权利,是教育机会享有者的个人权利。社会,主要通过政府提供的教育机会,则与天赋、家庭、运气、个人努力等提供的教育机会根本不同,它属于公共权利,是全社会人人均应享有的"人权和幸福"。

There are usually two types of educational suppliers, social and non- social. The non- social op -portunities include the gifted, family- provided, luck- based ones, which are of private right, while the socialopportunities refer to those supplied by governmental institutions, which are of public right for everyone at equalfooting.