传媒语境下青少年心理免疫力养成研究

收稿日期: 2011-10-5 PDF 下载 (267)
  • 作者单位: 河北青年管理干部学院, 河北 石家庄 050031

On the mental immunity of the adolescents in the context of media

传媒文化借助现代化的传播载体以及娱乐化的文化内涵和商业化的营销手段,蚕食着主流文化原有的空间,道德理性、审美价值、理想深度和人文关怀等为内核的文化内涵不断弱化,在这种传媒语境下,加强对青少年心理免疫养成教育便显得尤为重要。心理免疫养成教育就是通过社会的教育和学校的教育,使青少年学会并实践认知媒介、评判媒介、调控和利用媒介,培养他们辨别媒介传播内容的能力和健康的媒介批评能力,使其充分利用媒介资源完善自我,参与社会发展。

technology of The in stream culture gradually gives way to the media culture moral aesthetics,ideals Immunity through social by means of the modern communications and commercials.While and humanity dwindle,it is significant for the youths to develop mental health.help them to form critical competence.and school education may.