“孔虽旧教 其意维新”——陈焕章的儒教观及其教育影响

收稿日期: 2011-10-20 PDF 下载 (385)
  • 作者单位: 厦门大学高等教育发展研究中心, 福建 厦门 36100

Chen Huanzhang and his Confucianism in education

陈焕章的儒教观,既受康有为思想和留美教育的影响,也是特定时代社会文化变革的产物。他以西学方法,系统阐释儒家经济学说与宗教思想,将儒学改造为"孔教";其思想内涵包括孔教的性质、地位、作用、传播方式与改良等问题。他"昌明孔教",并非复古守旧,而是结合时代发展需要改良孔教。其儒教研究著作及办学活动,促进了国学人才培养和儒学文化的现代转型,对于中国对外文化教育交流产生了深远的历史影响。

Chen Huanzhang develops his Confucianism in education from Kang Youwei and his own experiences of American education.He promotes Confucian learning into teaching,and explicates the Confuclan economics and religions on the basis of the western learning.He persists in the restoration of the Confucianism in education,thus greatly influencing the international cultural exchanges.