哈佛大学本科生住宿制和导师制

收稿日期: 2006-02-08 PDF 下载 (648)
  • 作者单位: 1. 教育部国家教育发展研究中心教育体制改革研究室, 北京 100816;
    2. 安徽滁州学院政教系, 安徽滁州 239012

On residential and tutorial systems of undergraduates at Harvard University

哈佛大学本科生教育的重要特色之一是住宿制和导师制,学院式生活方式一直是哈佛大学的崇高目标。哈佛大学的住宿制和导师制经历了模仿起步、中道废弛、改造重振、稳步发展的历程,成为哈佛大学本科生必修课程、选修课程之外的第三课程,第三课程为学生营造一种全方位、全时段的教育氛围和成长环境,成为塑造学生品行和素质的重要影响力量,从而更彻底全面地落实培养全人的目标。

The most fascinating features of Harvard undergraduate education are its residential and tutorial systems,which have undergone the four stages of transition:imitation,disposal or relaxation,restoration,and steady development.Now in Harvard this has become the third curriculum secondary to the compulsory and optional curricula.