形成性评估在英美文学课程教学中的探索

收稿日期: 2013-9-11 PDF 下载 (378)
  • 作者单位: 天津职业技术师范大学 外国语学院, 天津 300222

Formative assessment and Anglo-American literature teaching

教学评估是教学过程中很重要的一个环节,如何科学、有效地进行评估直接影响到教师怎么教、学生怎么学的问题。在我国,关于形成性评估的研究起步于80年代,之前基本上采用的都是终结性评估。但形成性评估可以调动学生可持续性的学习效果,这决定了人们更为重视这一评估方式。英美文学属英语专业高年级课程,由于它自身专业的特点及班容量小等,特别适合做形成性评估。

Teaching assessment is a vital part of the teaching process, and it directly affects the ways of teaching and learning. Formative assessment comes into being in the 1980s, and is considered as being able to develop learners' potentialities, and as a sustainable methodology. This study surveys a concentrated class of Anglo-American literature that is offered for the seniors of the English major.

• [ 1 ] 阎 锂.形成性评价与大学英语教学[J].湖北成人教育学院学报, 2005, (4).
  • [ 2 ] 王 华, 富长洪.形成性评价在外语教学中的应用研究综述[J].外语界, 2006, (4).