试论语文教育的价值重建——基于阅读心理学的视角

收稿日期: 2013-11-15 PDF 下载 (338)
  • 作者单位: 南京晓庄学院 教师教育学院, 江苏 南京 211171

A psychology-based perspectives of the values of Chinese education

当下的语文教育陷入了“精致化“的极性谬误,“精致化”使学生的阅读心理出现了大面积的荒芜。阅读教学中,人们往往只是注意到学生的行为投入、认知投入,却忽视了学生的情感投入。基于学情的阅读教学需进行价值重建。阅读个性的完善包括心灵的自由与发展,心灵自由的基本形态为自由阅读,自由表达,自由质疑,它们是心灵发展的基础,心灵的发展能使个体上升至更高的自由之境。为便于学生的质询以及适当的教读,教师须精心备课。

While Chinese education has been blundered into the celebrity fallacy, the psychology of reading has immensely decayed. Meanwhile, more attention is given to the studies of behavior and cognition than affection of the students. Their reading teaching needs value reconstruction in freedom and development of mind, the free expression and free questioning.

• [ 1 ] Eysenck M., Calvo M., Anxiety and performance:the processing efficiency theory. Cognition and Emotion, 1992(6):409-434.
  • [ 2 ] 徐林祥, 武玉鹏.历史追问:语文教育发展篇[M].济南:山东教育出版社, 2008.
  • [ 3 ] 顾黄初, 李杏保.二十世纪前期中国语文教育论集[M].成都:四川教育出版社, 1991.
  • [ 4 ] 顾黄初.顾黄初语文教育文集[M].北京:人民教育出版社, 2002.
  • [ 5 ] 刘国正.叶圣陶文集(第3卷)[M].北京:人民教育出版社, 1994.