胡瑗教育思想探析

收稿日期: 2006-3-6 PDF 下载 (889)
  • 作者单位: 南京理工大学学校办公室, 江苏南京 210094

On Hu Yuan's educational thoughts

胡瑗是我国古代著名的教育家,他顺应社会发展需要,在继承儒家教育传统的基础上,创造性地提出“苏湖教法”。胡瑗提倡“明体达用”的教育目的,创设“分斋教学”和主副修制度,强调“因材施教”的教育原则,并且注重教学方法的运用和教育管理。胡瑗的教育思想具有创新精神,对当时及后世的教育产生了深远影响,值得我们学习和借鉴。

Hu Yuan is a well-known educationalist in ancient China.He creates his Suhu methodology on basis of the traditional Confucianism,advocating pragmatic educational objectives,separate class teaching system,and the aptitude teaching principle.He attends to educational management as well.So his educational thoughts are quite influential.