应用心理学专业大学生实践能力培养的策略与机制

收稿日期: 2007-6-4 PDF 下载 (309)
  • 作者单位: 江苏技术师范学院心理教育研究所, 江苏常州 213001

A strategic approach to the competence of undergraduates in applied psychology

专业实践能力是心理学应用型人才的重要素质,重视专业实践能力培养是高校应用心理学专业教学改革的重要趋向。培养大学生专业实践能力的基本策略:建构专业实践能力培养教学体系,整合心理学专业实验教学体系,优化心理学专业课程教学方法,改革心理学专业课程考核评价方式,开展专业特色的校园文化和社会实践,做好专业见习与实习工作。基本保障措施:完善专业教学计划,加强专业师资队伍建设,重视专业实验室建设,建立校内外专业实践基地,推动专业化的大学生学风建设,积极开展专业建设与改革研究。

Whereas the practical competence is regarded as essential qualification for the majors of applied psychology,it is a trend for universities to aim at the practical competence of the undergraduates.The writer proposes strategies of construction of proper educational system,optimization of teaching methodologies,and reformation of evaluations to enable students to be practically competent.