新形势下高校教学督导新思维

收稿日期: 2008-6-20 PDF 下载 (232)
  • 作者单位: 河北师范大学 资源与环境科学学院,河北 石家庄 050016

Teaching supervision in the new context

教学督导是高校内部教学质量监控的重要手段,在新形势下,创新是教学督导工作发展的灵魂。教学督导要以人为本,正确处理督与导的关系;要变革监督、检查、评估职能,强化和扩大指导、帮助、咨询和服务职能;要树立现代课程观、教学观、知识观、学生观、学习观和评价观等现代教育理念;要改变传统督导方式,倡导说课督导、专题督导、专题调研、民主督导以及常规督导和专题督导相结合的督导方式;要与时俱进,开拓创新,不断推动高校教学督导工作的可持续发展。

Teaching supervision is an important way of monitoring the teaching quality in universities. It concerns about the monitoring and instructing. It integrates the functions of surveillance, inspection, appraisal, in addition to consultation and service. The paper discusses creative models of the teaching supervision.