论近代以来成人教育研究的四大视角

收稿日期: 2013-12-23 PDF 下载 (370)
  • 作者单位: 南京师范大学 教育科学学院, 江苏 南京 210097
  •        DOI: 10.13763/j.cnki.jhebnu.ese.2014.2.013

Four perspectives of modern adult education researches

成人教育研究发轫于近代西方的工业化大生产时期,至今已形成四大视角,分别是:心理学、社会学、哲学及实践视角。心理学视角关注的是处于发展序列中的个体,探寻成人的心理结构,认为成人教育的意义在于促进个体自我概念的成熟;社会学视角关注的是社会层级中的弱势群体,探寻不同群体之间的差异以及减少差异的途径,认为成人教育的意义在于落实与增进社会的公平正义;哲学视角关注的是成人教育全部过程的普遍原理,认为成人教育的意义在于帮助人们认识人生的意义;实践视角关注的是成人教育理论运用于实践的合理性与可行性,探寻实施成人教育的合理路径,认为成人教育的意义在于通过培养自由自治的个体去构建美好的社会。

Adult education researches begin with the western industrialization, and develop into four perspectives, psychology, sociology, philosophy and practice. Psychology concerns about the development of individuals in sequence to explore the psychological structure of adults. Sociology concerns about the disadvantageous group in social hierarchy to explore and reduce their differences. Philosophy concerns about the universal principle of adult education in relation to the whole process. Practice concerns with the rationality and feasibility to put the theory into practice. The significance of adult education is to build a better world through cultivation of freedom and autonomy of each individual.

• [ 1 ] 李中亮.桑代克成人学习理论及其启示[J].成人教育,2007,(1).
  • [ 2 ] E L·Thornkike著.成人的学习[M].杜佐周,朱君毅,译.北京:商务印书馆,1998.
  • [ 3 ] 雪伦·B·梅里安著.成人学习理论的新进展[M].黄 健,译.北京:中国人民大学出版社,2006.
  • [ 4 ] 马尔科姆·诺尔斯著.现代成人教育实践[M].蔺延梓,译.北京:人民教育出版社,1989.
  • [ 5 ] 保罗·弗莱雷著.被压迫者教育学[M].顾建新,赵友华,何曙荣,译. 上海:华东师范大学出版社,2009.
  • [ 6 ] 伊里亚斯,梅里安著.成人教育的哲学基础[M].高志敏,译.北京:职工教育出版社,1990.
  • [ 7 ] 保尔·朗格朗著.终身教育引论[M].周照南,陈树清,译.北京:中国对外翻译出版公司,1985.
  • [ 8 ] 约翰·杜威著.新旧个人主义[M].孙有中,译.上海:上海社会科学院出版社,1997.