高校经济学教学中的环境意识缺陷问题探讨

收稿日期: 2008-11-20 PDF 下载 (291)
  • 作者单位: 1. 天津大学 管理学院, 天津 300072;
    2. 石家庄铁道学院, 河北 石家庄 050043

On the deficiency of environmental awareness in the teaching of economics in universities

环境危机是人类经济活动的直接产物, 缺乏环境意识的经济学及其高校教育对环境危机的产生负有不可推卸的责任。环境问题与传统主流经济学把经济系统独立于环境系统之外, 忽视环境与经济之间的联系密切相关。主要表现为理性经济人假设的偏激化、无视环境的价值性、资源性和有限性, 认为环境是没有竭尽的自由取用物, 忽视人类的多种需要和环境的多种功能等等。一些经济学理论被曲解和滥用, 当前的经济学教学充斥着经济学与环境相互分离的倾向, 强调单纯谋求经济利益, 也对环境问题的恶化和扩散起到了明显助长作用。

Environmental crisis results directly from the human economic activities. The economics together with higher education leads to the deficiency of environmental awareness. The mainstream economics is indifferent of the environmental system, preferring the extreme assumptions to resources, values and limitations of environment. Certain economic theories are distorted or abused, while the teaching of economics tends to exaggerate economic profit.