人力资源管理专业学生实践能力建设研究

收稿日期: 2009-1-8 PDF 下载 (277)
  • 作者单位: 河北师范大学商学院, 河北石家庄 050091

On the construction of practical competence of studentsmajoring in human resource management

人才培养的关键不仅仅是传授知识,而应是培养实践能力.人力资源管理专业担负着培养和造就人力资源管理人才的重任,其人才的实践能力如何,对于学生的就业及一生发展具有决定性的影响.从用人单位的反映看,人力资源管理专业学生最缺乏的是实践能力.针对人力资源管理专业的特点,采取行之有效的政策和措施,加强人力资源管理专业学生的实践能力建设,既有利于人力资源管理专业学生的就业和发展,也有利于促进我国人力资源管理专业的健康发展.

The key to education lies in not only imparting knowledge, but practical competence. The human resource major is committed to cultivation of special talents with the competence. However,from the responses of employers, it is likely that human resource majors are short of practical competence. So this paper proposes countermeasures.