教学内容设计的心理学研究

收稿日期: 2009-5-6 PDF 下载 (294)
  • 作者单位: 红河学院教师教育学院, 云南蒙自 661100

Psychological research of the designing of teaching contents

教学内容设计是教学设计的主体部分,其质量高低直接影响教学活动的成败.教学内容设计的心理学研究,将为教学内容设计的存在和实施奠定科学的心理学基础,从而也为教师提高教学设计水平、优化教育教学效果做出积极的贡献.教学内容设计的心理学研究的主要内容有:教学内容设计的价值取向、教学内容设计的基本原则、教学内容设计的具体方式.

The course designing is the principal part of teaching designing. Its quality influences directly the teaching activities. The psychological research will play a scientific role in the teaching content design, improving the designing level, and optimizing the teaching result. The research includes value orientation, basic principle, and concrete way of content designing.