论中职有偿招生的多环节治理——基于若干中职学校招生办主任的访谈

收稿日期: 2009-8-5 PDF 下载 (323)
  • 作者单位: 江西师范大学财政金融学院, 江西南昌 330022

On effective tackling of the paid recruitment ofsecondary vocational schools2Interviews with directors in charge

目前,政府治理中职有偿招生的措施单一,治理效果极不理想.对此,通过对江南某省若干中职学校招生办主任的访谈,详细调查了职校有偿招生的运作实况,认为政府治理有偿招生应着眼于中职招生的多个环节,采取综合治理策略.在招生学校环节,短期内应采取"五定"①措施规范职校的招生行为,长期内加大经济投入提升中等职业学校的吸引力;在生源供给环节,短期内应采取经济刺激,长期内应进行文化改造,提升人们对于职业教育的偏好和需求;在招生媒介环节,治理的着力点不应是简单消除"招生掮客",而应构建招生互联网络以替代招生掮客所构建的人际关系网络.只有这样,中职有偿招生现象才能在短期内被扼制住,在长期内被彻底消除.

Governmental measures have been taken to tackle the paid recruitment for the secondary vocational schools. The effect is unsatisfactory. The writer holds interviews with directors concerned of several secondary vocational schools in a southern province, for the purpose of providing with countermeasures to regulate and standardize the recruitments, and establish a recruiting website on the internet instead of the interpersonal network.