改革开放以来的中国高校教师流动

收稿日期: 2009-10-17 PDF 下载 (305)
  • 作者单位: 江西财经大学 人文学院, 江西 南昌 330013

On the employment mobility of Chinese college teachers

改革开放三十年来,我国高校教师流动的市场化机制日益完善,教师的流动权和流动机会逐步提升,教师流动日益活跃,流动选择更加多元、合理,系统内的或校际间的高校教师流动逐渐取代系统间的流动成为主要的流动类型,流动的区域分布更为均衡,以往由中西部向东部、由一般院校向国家重点院校的非均衡的或单向流动逐步向双向、更均衡的大流动格局发展。同时,目前高校教师流动中仍然存在一些无序、不合理的现象,一些霸王条款不合理地限制了人们的流动权利,教师的无序流动、机会主义行为时有发生;此外,中西部地区高校高层次人才流失较多的问题依然存在。

Market mechanism has enabled teachers to enjoy more employment opportunities or mobilities. They get diversified and multilateral channels from the monotonous governmental assignment. Most of all, teachers leave the middle or mid-west regions for the east, and their lower-leveled schools to the state-known schools. Yet, it is found that obstacles exist of disorder, illogic restrictions and monopolies.