河北非物质文化遗产与高校课程相融合的可行性研究

收稿日期: 2009-11-20 PDF 下载 (287)
  • 作者单位: 1. 河北科技大学 体育部, 河北 石家庄 050018 ;
    2. 石家庄信息工程职业学院 科研处, 河北 石家庄 050035 ;
    3. 燕山大学 体育教研部, 河北 秦皇岛 066004

The feasibility study of compromises of Non-material cultural heritage and universities course

河北省非物质文化遗产的传承与保护牵动着每一个燕赵儿女,而井陉拉花、常山战鼓、沧州落子戏、耿村故事等一大批优秀非物质文化遗产正逐渐淡出青年人的视野,面临着失传和断代的危机。非物质文化遗产传承需要新的途径。高校在传承与保护"非遗"中具有得天独厚的条件,可以在"非遗"的传承和保护中发挥积极作用。非遗的传承与保护应建立在高校的课程体系上,通过非遗项目与高校课程体系的融合,将非物质文化遗产的传承与教学实践紧密结合,纳入学校整体课程体系和学生艺术素质教育体系,为非物质文化遗产在高校的传承与传播做出积极贡献。

Hebei province is teeming with nonmaterial cultural heritages, such as Jingxing folk dance, Changshan drums, Cangzhou folk dance and Gengcun stories, which are daily fading. The university serves as protector by offering programs in relation to the heritage as education reform programs. The nonmaterial cultural heritage integrates curricular system in art education, making great contributions to the protection of the heritage.