20世纪前期我国语文教育目标的发展历程、特点及原因分析

收稿日期: 2009-11-17 PDF 下载 (556)
  • 作者单位: 河南师范大学 文学院, 河南 新乡 453007

Objectives of Chinese teaching in the early 20th century

历次教育目标的颁布是语文教育由传统走向现代的历史见证,深深地影响着语文教育目标的设立和发展。近现代语文教育目标经历了由笼统、片面向明确、具体的发展过程。这个变化过程是国语运动、白话文运动的开展、实用主义教育思潮的影响以及人们对语文教育目标的批评和建设等多种因素共同促成的结果。

The promulgationsof objectivesof Chinese teaching mark the progress. Chinese modern objectives experience the development from general and partial to clear and specific transitions. The national language, vernacular movements, pragmatic educational thoughts, and constructive criticisms all help influence the Chinese educational objectives.