浅议高校教师的分类与多元评价

收稿日期: 2009-10-20 PDF 下载 (281)
  • 作者单位: 河北师范大学 学生处, 河北 石家庄 050016

A tentative study of classification and multi-lateral evaluation of university teachers

加强高校的教师队伍建设,进一步完善科学合理的高校教师评价至关重要。目前,高校对教师的评价过于单一,实施教师的分类与多元评价具有重要作用。高校教育管理者观念需要更新,教师的科学分类应紧密结合学校功能,体现教师个性发展;教师的多元评价应体现评价主体、内容和方式的多样性,以促进教师发展为目的。

The writer argues for the necessity of teacher appraisal in the construction of university teaching staffs. Classification and multilateral variables should be integrated. The administrators should update their conceptions to enable the appraisal to be scientific and teachers to improve.