旅游管理专业的实践教学

收稿日期: 2011-06-30 PDF 下载 (300)
  • 作者单位: 河北师范大学旅游学院, 河北石家庄 050024

On the teaching practice of the tourism management majors

普通高等教育旅游管理专业在加强学位教育的同时,也迫切需要提高学生职业能力。我们的实践教学不仅让实习生在第一线尝试了劳动过程,也学会了解决旅游企业具体管理问题的方法,甚至还对旅游企业创造出的经验进行了整理,对今后如何提高人才培养质量起到了带动和示范作用。实践教学取得的可喜收获包括:对学生而言,提高了技能、增长了见识、运用了知识、感受了职业精神,同时也受到了磨练,尝试了创新与奉献的喜悦;对教师而言开阔了思路、抓到了企业症结、找到了新的研究课题。概括主要做法包括:处理好学校与企业的关系、协调好学生的理想与现实的关系、排列好教学与实践的关系、摆布好管理与自立的关系。进一步提高实践教学质量仍有许多工作要做。

Tourism management majors should be committed to both academic and vocational education in order to adapt to the market demands.Teaching practice helps students to gain vocational experiences, improve competence and learn the creativity.Likewise,teachers open up thinkings,and find both solutions for businesses and reseach topics for themselves.It is concluded that the school-business relations need coordination,and students need to properly handle idealism and reality.The ultimate objective is win -win school-business cooperation.