小学语文课本阅读量的现状与思考

收稿日期: 2011-09-10 PDF 下载 (483)
  • 作者单位: 人民教育出版社小学语文室, 北京 100081

On the Chinese reading in primary schools

对五套小学语文课本进行阅读量的现状考量,以不同时期人民教育出版社出版的课本,以及课程标准下北师大版、江苏版课本,进行纵向和横向比较研究。对五套课本的课文数、印张数作数据统计,对不同年段阅读量以及语言积累量的数值分布作比较分析,对课文编制内容类别与形式变化作进一步分析研究。在探究形成课文数递增变化的外在因素与内在因素的基础上,对内地版小学语文课本阅读量的现状进行思考,并提出课本阅读量的相对合理参考值。对小学语文课本的编写与修订具有参考价值,对教材的研究开扩了新的视角和空间。

This paper gives a comparative study of five versions of Chinese textbooks published by People' s Education Press,Beijing Normal University Press,and Jiangsu Publisher in relation to the quantity, size,different readers,volume of reading,internal and external factors for the increased reading.Suggestions are given of the proper readings of primary school Chinese.