检索工具的有效利用与深度思考——论从多种媒介获取中学语文教学资源

收稿日期: 2011-6-10 PDF 下载 (270)
  • 作者单位: 北京师范大学文学院;北京 100875

An efficient literature retrieval---On diversification of means of acquiring Chinese teaching resources

语文教师应该具备利用多种媒介获取教学资源的能力,这对拓展课堂教学内容、引导学生自主性学习以及促进师生互动的教学方法,都有实用价值。教师不仅要使用语文工具书,还要了解多种类型工具书的特点以及多种媒介的检索工具,认识图书阅读的网络空间。这不仅是技术工具的使用问题,还涉及对学生的信息素养和媒介素养教育问题。

Chinese teachers should be able to acquire teaching resources by means of varied media, which is helpful with classroom teaching, autonomy development, and interactivities. They should under - stand the features of the retrieval instruments, such as multimedia and networks. This may help students with their qualifications.