我国教育行政问责的法律文本分析与问责法制的完善

收稿日期: 2013-6-30 PDF 下载 (447)
  • 作者单位: 1. 河北大学教育学院, 河北保定, 071002;
    2. 邢台学院法政学院, 河北邢台, 054001

Accountability in the Chinese education administrations

我国建立有包括问责主体、客体、内容、方式和结果的完整教育问责制度。但是缺乏异体问责;问责内容层次偏低;缺乏政治责任和道义问责;缺乏科学严密的问责程序。教育行政问责的完善需要进行法制化建设,扩大教育民主参与与监督的力度,完善问责体系与机制,使教育问责常态化、程序化。

China has established the accountability in the education administrations in relation to subsect, objects, contents, methods, and results. Yet it lacks hetero-accountability, the current accountability lacks political and moral obligations. Thus, it needs legislative construction, democratic monitoring, and regulations.