蒋南翔拔尖创新人才培养思想研究

收稿日期: 2013-10-10 PDF 下载 (401)
  • 作者单位: 北京师范大学发展委员会, 北京, 100875

Jiang Nanxiang and his educational thoughts of innovative talents

拔尖创新人才是推动科技进步和创新的核心力量.原清华大学校长蒋南翔在任期间,严把招生关;注重宽厚的基础教育;提倡因材施教,鼓励学生勇攀科学技术的高峰;严抓学生的培养质量;坚持学、研、产结合,培养学生独立学习和工作、创造性地解决问题的能力等,在改革高校人才培养模式,促进拔尖创新人才培养方面进行了积极的探索,其经验对于解决当前我国拔尖创新人才培养问题具有积极的启示和借鉴意义.

Jiang Nanxiang serves as the president of Tsinghua university. He unwavingly implements the fundamental and innovative talent education encouraging teaching research and vocational practice. His ideas and practices are influential upon the modern Chinese education reforms.