西南联大办学方式对高校合并办学的启示

收稿日期: 2013-7-1 PDF 下载 (430)
  • 作者单位: 河北师范大学教育学院, 河北石家庄, 050024

Southwestern university union and merging of higher education institutions

西南联大全称国立西南联合大学,是抗日战争时期由北京大学、清华大学、南开大学联合组建而成.合并之初位于长沙,后迁至昆明,历时八年,取得了辉煌的办学成就,书写了中国高等教育史上的华彩篇章.在抗战时期极其艰难的办学条件下,西南联大却能取得如此成就,留给我们无限的思考.高校合并是20世纪末兴起的联合办学热潮,时至今日,院校合并办学已占中国高等教育的半壁江山.今日的合并办学虽不同于西南联大,但西南联大的办学方式却值得我们借鉴.

The southwestern university union combines Peking, Tsinghua and Nankai universities. Initially set up in Changsha, it later moves to Kunming. Despite the tough situation the union lasts for eight years and achieves a huge success. For the current merging of the Chinese universities which begins since the end of the 20th century, the experiences of the southwestern university union are well worth learning.