旅游职业教育与教学的国际比较-以澳大利亚TAFE学院和美国社区学院为例

收稿日期: 2013-9-10 PDF 下载 (419)
  • 作者单位: 1. 河北师范大学资源与环境学院, 河北石家庄, 050024;
    2. 赵县职业技术教育中心, 河北赵县, 051530;
    3. 河北师范大学旅游学院, 河北石家庄, 050024

A comparative of American and Australian vocational education of tourism

在我国,职业教育是现阶段应用人才培育体系中最重要的组成部分,旨在培养技能型实用人才.根据国际经验,职业教育具有广阔的发展前景.但由于多年来我国来自学校、家长及社会舆论等诸多方面的影响,职业教育受到一定的冷落,相对于普通教育而言发展缓慢,其潜力远远没能得到充分发挥出来.针对以上问题以旅游职业教育为对象首先分析了我国职业教育的基本属性、时代背景与办学宗旨,以及提供升学和就业两种方向的人才培养模式;然后对比分析了澳、美旅游职业教育旅游办学特点和经验,结合当前国内的旅游职业教育实际,从办学目标、专业设置、课程设置、师资队伍、与企业行业的合作等方面,总结出对我国职教旅游办学一些有益的启示.笔者指出职业教育健康发展要解决两个关键问题:一是教学目标和培养目标的确定,二是较高专业素质与实践经验的师资的解决.

Chinese vocational education is committed to professional and pragmatic education, despite misunderstandings and discriminations from schools, parents, and the public. Therefore, this paper is intended to seek countermeasures and solutions for the development of the vocational education of tourism in relation to objectives and models with the Australian TAFE and American community education as examples. The purpose is help with Chinese qualified vocational education of tourism.