新媒介视域下外国文学经典教学探究

收稿日期: 2013-9-27 PDF 下载 (387)
  • 作者单位: 内江师范学院文学与新闻传播学院, 四川内江, 641000

Foreign classic literature in the context of new media

当下网络时代新媒介传播技术带来的新媒介视域,极大地改变了高校传统教与学的模式,呈现出师生教与学过程中同步、平等、协助和共同参与的新模式.任何教学内容须经一定的教学状态作为中介才能够内化于学习主体,而教学策略的最终价值是创造学习的最佳状态.因此,充分发挥新媒介独特的解读条件和优势,以多元方式对文学经典保持敞开阅读,在教、学、做统一中以人本教育观为核心,以尊重主体为理念,以促进人的发展为旨归,以平等对话为路径,将传统的教师讲授、文本阅读、课件制作、影音观摩、录制播放及网络对话等多元平台于一体,形成一个转换灵活、信息畅通、容量大而教学效果突出的立体课堂,通过由多元媒介构建的路径激发和调动学生的艺术通感,引导学生自主学习和实践探究,培养学生对媒介信息的解码和释码能力,从经典对话到观照学生整体人的和谐发展.

The new media helps with teaching reforms in higher educational institutions, enabling teaching to be simultaneous with the learning. The writer of this paper argues for the optimal use of media as a strategy to improve teaching of the foreign classic literature. The teaching is facilitated in the literature retrievals in relation to the teachings, texts, and videos on the same platform. A dimensional effect is achieved.