顶岗实习生开展研究性学习活动的方式——兼述农村教师学习共同体

收稿日期: 2011-4-23 PDF 下载 (388)
  • 作者单位: 河北师范大学 生命科学学院, 河北 石家庄 05001

In- post teaching practice and researches--- A learning community with rural teachers

顶岗实习生在农村开展研究性学习活动必然会迅速提升其教学实践水平。随着改革的推进,农村本土教师、农村教育硕士和顶岗实习生形成农村教师学习共同体是在农村学校开展研究性学习活动的组织保障。农村基础教育课程改革与农村教师学习共同体的专业发展中,需要转变农村教师学习共同体的学习观念。基于农村课程资源的研究性学习方式的实施可以丰富、活化农村学习共同体对研究性学习方式的理解,从而改变农村学生的单一学习结构。在农村实施研究性学习方式有不同的途径,可以采用多样的活动类型。

It is argued that the in- post teaching practice improves the quality of teaching with resear -ches. Local rural teachers, rural graduate students, and the interns form a new learning community with a new learning conception. T he applicable learning style for rural curriculum may enrich the interpretations of the learning community, hence changing the monotony of learning.