论推动自主招生进入常态化

收稿日期: 2017-03-10 PDF 下载 (347)
  • 作者单位: 中国教育科学研究院, 北京 100088
  •        DOI: 10.13763/j.cnki.jhebnu.ese.2017.04.002

Recruitment reforms and autonomous enrollment

自主招生是招生改革的大方向,而不是权宜之计。推进自主招生关键在于明确自主招生的定位、内涵、实施条件。它不是强势学校掐尖,而是使每所学校招到适合自己教育教学的学生,同时使尽可能多的学生进入适合自己天性、学习能力和职业规划的学校,能更为有效地通过大学学习实现人生幸福。为保障这一目标的实现,必须创设公开透明的环境,排除行政权力对招生过程的干扰;建立专业的招生团队,遵循专业的招生程序和规则,用刚性实证评价结果做依据,执行专业标准以实现实质公平,在条件成熟时一点一滴逐步推进,积极扩大自主招生面。

Autonomous enrollment is a trend of recruitment reform. The key lies in identification, contents and conditions for implementation. Likewise, each university, instead of choosing the best of best, may enroll appropriate students in terms of feeling, ability and career planning who further realize their life objectives. A fair and open environment is demanded where there is no bothering of political power of the recruiting process, and recruiters should be well informed of procedures and rules.