教师公正研究:成果、反思及展望

收稿日期: 2012-10-8 PDF 下载 (413)
  • 作者单位: 浙江师范大学教师教育学院,浙江金华 321004

On the justice of teachers:achievements,reflections and prospect

教师公正的研究已引起广大研究者的关注。现有研究成果主要涉及教师公正的内涵、特征、价值、表现、原则、影响因素、提升对策等几个方面。但是相关研究也存在概念不统一、研究方法单一、重理论轻实践、研究对象窄化等问题。对其研究进行梳理和反思,以期促进该研究的深入发展。

The justice of teachers covers connotations,features,values,representations,principles, influencing factors and corresponding strategies.However,the existing researches are much too narrow, and monotonous,stressing more on theory than practice.