读图时代视角下西部农村地区教师阅读与媒介的使用

收稿日期: 2016-01-10 PDF 下载 (235)
  • 作者单位: 北京师范大学 教育基本理论研究院, 北京 100875
  •        DOI: 10.13763/j.cnki.jhebnu.ese.2016.03.014

Reading and use of media in the rural areas of the west in China

中国西部农村的媒介环境与城市相比差距较大,但变化速度快,在纸本阅读资源仍十分紧缺的现状下就被卷入快速发展的电子-图像阅读时代。基于西部二省四县的问卷调查和访谈发现:西部农村地区教师图书占有量少、阅读题材集中、阅读量小;但电视、电脑、网络等电子媒介使用已经初步普及,在农村教师的工作、生活中占据了重要地位,甚至侵占了纸本阅读的空间;但在自身被卷入图像-电子时代的同时,农村教师仍然坚持学校教育对待电子媒介保守谨慎的态度、坚持印刷时代"专心致志""记忆背诵"的学习要求、坚持读文识字的价值胜于读图的价值;于此同时,农村教师开始接受电子时代对"信息搜集能力"的重视,并且在儿童阅读指导中体现出一定程度的城市化、西方化倾向。

There is a huge gap between the rural areas in the west and urban areas of China in terms of media use. Despite this, the new media, including TV, computer and internet, develop rapidly even when paper-based reading materials are still in short in the west. The reading condition in the rural schools of west China is relatively poor, while, computer and TV become important in their work and daily lives. The teachers have been involved in the image-digital era, though they still hold a rather conservative attitude to the digital media. However, they have also started to accept the information technology in education and show a tendency of urbanization and westernization in reading teaching.

• [ 1 ] 赵维森. 远离图像 亲近文字——关于文化工业时代阅读的社会学意义的思考[J]. 阅读与写作,2000(8):1-3.
  • [ 2 ] 陈平原. 从左图右史到图文互动:图文书的崛起及其前景[J]. 学界观察,2004(3):255-266.
  • [ 3 ] 罗 悦. 透过媒介看世界——少数民族地区儿童解读媒介信息的社会学分析[D]. 北京:北京师范大学,2011.
  • [ 4 ] 李 谨. 文化溯源:东方与西方的学习理念[M].上海:华东师范大学出版社,2015.
  • [ 5 ] 唐·泰普斯科特著.数字化成长 [M].云 帆,译.北京:中国人民大学出版社,2009.
  • [ 6 ] 雷蒙德·威廉斯著. 漫长的革命[M].倪 伟,译.上海:上海人民出版社,2012.