试析世界一流大学典范的卓越影响及启迪——以牛津大学、剑桥大学、哈佛大学、耶鲁大学为例

收稿日期: 2012-10-27 PDF 下载 (376)
  • 作者单位: 浙江大学教育学院, 浙江杭州 310028

On the influences of the world first-rate universities, Oxford,Cambridge,Harvard and Yale

作为典范的世界一流大学,牛津大学、剑桥大学、哈佛大学、耶鲁大学这四所大学的卓越影响主要表现在:崇高的学术声誉、顶尖的国际知名度、悠久的学术传统、不断的创新力。它们的发展历程虽然在时间和特色上不尽相同,但给人们提供了共同而深刻的启迪。那就是:世界一流大学需要历史的积淀、秉承传统并形成发展特色、确立学术自治地位、跟随时代不断创新以及具有国际性。

As the world first-class outstanding universities,Oxford,Cambridge,Harvard and Yale enjoy high academic reputation,global fame,long tradition,and creative forces.They differ in time and feature, but their influences remain the same.The world-class universities need historical accumulations,traditional heritages,academic self-government,constantly creative ideas,and internationality.