人际信任、自尊、自我效能感对大学生就业的影响

收稿日期: 2012-5-21 PDF 下载 (504)
  • 作者单位: 1. 河北师范大学党委宣传部, 河北石家庄 050024;
    2. 石家庄信息工程职业学院, 河北石家庄 050035

Interpersonal belief,self respect,and self efficacy in relation to employmen

大学生就业难并非就业上岗难,而是择业过程难,这反映出部分大学毕业生在自我认知和人格特质方面存在一些问题。发现并解决这些问题,对解决大学生就业难尤为重要。针对以就业为去向的毕业班学生,对已就业签约和未就业签约学生采用整群抽样的方法,进行了心理测量。发现人际信任、自尊、自我效能感、情绪稳定性与大学生成功就业呈现正相关,重视调适大学生人际信任、自尊、自我效能感、情绪稳定性等非智力因素,有助于大学生成功就业。

What college graduates face is not difficulty in employment,but in career choices.This reflects problematic self cognition.This paper shows a random research of the psychology of the subjects who have and those who have not signed employment agreements.Result shows that interpersonal belief, self respect,self efficacy and emotional stability are positive for the successful.Strategies are proposed for improvement.