我国大学发展的理论创新与制度转换

收稿日期: 2015-1-16 PDF 下载 (303)
  • 作者单位: 江苏大学 教师教育学院, 江苏 镇江 212013
  •        DOI: 10.13763/j.cnki.jhebnu.ese.2015.04.001

Theories, logic and institutions of Chinese universities

我国大学的发展,首先需要理论的创新。大学中所追求的道理,是自然和人类社会中的“公理”。大学的职责是创造知识、思想、理论和方法,大学要发展的是社会的理性和创造性。大学在精神上应该是独立自主的,其目的和宗旨的基础应该是知识、学问和真理,而不能是直接或简单化的社会需要。由于在大学追求的知识、学问、真理中,已经包含了社会的需要,而且是社会长远和高层次的需要,因而大学不能是社会直接性、简单性、时期性的工具。其次是需要进行制度创新。亦即大学的制度应该是建立在学问和知识活动基础上的,要能够保证学术自由、知识创造和人才培养,其在性质上应该是一种分权的、自治性的、温和性的制度,要有利于师生之间的研讨、争论、交流、妥协、包容。而被世界大学历史证明为合理的“教授治校、大学自治”制度,是最便捷、最经济的思路。而让大学成为教师的大学、学生的大学,应该是现代大学制度的基本内涵。

As university development demands creativity of theories, the rationals for universities should be of universality. Universities are committed to long-termed and advanced knowledge, learning and truth, rather than direct or short-termed and simplified social demands. In addition, academic freedom is demanded to secure an autonomous and gentle institution in support of educational activities. Both teachers and students enjoy debates, exchanges, compromises and tolerance. Likewise, a university is governed by professors by autonomy.

• [ 1 ] [美]布鲁贝克.教育哲学[M].王承绪,译.杭州:浙江教育出版社,2002.
  • [ 2 ] [英]纽 曼.大学理念[M].徐 辉,译.杭州:浙江教育出版社,2002.
  • [ 3 ] 贺国庆.外国高等教育史[M].北京:人民教育出版社,2004.
  • [ 4 ] 杨东平.大学精神[M].沈阳:辽海出版社,2000.
  • [ 5 ] 程 星.美国的大学[M].青岛:中国海洋大学出版社,2000.
  • [ 6 ] 孔宪铎.东西象牙塔[M].北京:北京大学出版社,2000.