台湾大学生涯教育的本土化发展及特色

收稿日期: 2013-3-10 PDF 下载 (820)
  • 作者单位: 华东政法大学学生处, 上海 201620

Career education for college students in Taiwan

台湾的生涯教育在对美国生涯理论借鉴、诠释与建构的基础上,逐渐形成了本土化、专业化的生涯教育模式。大学生生涯教育已经成为台湾高校的一项重要工作。近年来,台湾高校逐渐形成了生涯教育的系统化、理念的多元化、模式的校本化、教师的专业化、研究方法的科学化、内容的丰富化、途径的多样化等特色。

Career education in Taiwan is based on American career educational theory.It becomes developed as its own model, which grows as a very important work in Taiwan universities, which features in system, diversity, school-based, professionalization of teachers, and scientific.