高等教育国际化与中外合作办学研究——基于动因、需求和案例的视角

收稿日期: 2013-4-16 PDF 下载 (459)
  • 作者单位: 广西师范学院教育科学学院, 广西南宁 530023

Globalized cooperation of higher education from perspectives of motives and needs

经济全球化的浪潮席卷着各国的经济、政治和教育等领域,对各国的教育产生了巨大而深远的影响。高等教育国际化在思想观念、供给模式和运作机制等方面都发生了改变,呈现出新的特征。我国的高等教育机构与英国大学合作创办了宁波诺丁汉大学和西交利物浦大学,与美国大学合作创办了上海纽约大学。开展中外合作办学,借鉴国外先进的办学理念、办学机制和办学模式,引进国外的教育资金,增加国内的学费收入,可以影响和带动我国高等教育的改革和发展。

The globalization influences economy, politics and education in every country.The educational ideology, supply and operation have taken on new characteristics.Likewise, the Nottingham University in Ningbo, Liverpool University in Xi'an, and New York University in Shanghai are cofounded by Chinese with American and British higher education institutions.The cooperation promotes new conceptions, mechanisms and operations of Chinese universities and higher education reforms.