关于大学的哲学思考

收稿日期: 2012-11-12 PDF 下载 (265)
  • 作者单位: 河北科技大学党政办公室, 河北石家庄 050018

A philosophical meditation of a university

将大学和哲学结合起来进行思考有助于挖掘大学的深意。关于大学的哲学思考,实质上是思索大学哲学内涵和意义的过程:大学之问,从大学何为、大学能为、大学应为诸方面提出了在大学中哲学应肩负起的使命;大学之道,从大学之美、大学之用、大学之智三个角度解读了大学的哲学内涵;最终落脚到问道大学,即是将大学的哲学内涵贯穿于其哲学使命之中,构成了哲学在大学中的存在意义,希冀最终通过哲学完成大学人的自我实现及人性的养成。

The university is a long-term organization for explorations of philosophical meditations.Great learning blended with philosophical meditations serve as commitments for universities.The beauty, pragmatism, and wisdom of great learning form the trinity through which the way of learning enables a man to realize his humanity, i.e., the meaning of a university.