以西柏坡精神加强医学人文教育

收稿日期: 2012-12-27 PDF 下载 (257)
  • 作者单位: 河北医科大学社科部, 河北石家庄 050071

Xibaipo spirit and medical humanity

高校医学人文教育倍受重视。以西柏坡精神为载体对医学生加强医学人文教育是一重要途径。它不仅有利于引导医学生树立全心全意为人民服务的意识,而且有利于引导他们发扬艰苦奋斗的精神,勇于探索和创新。为达到上述效果,需要营造以西柏坡精神为主旋律的校园文化氛围;以西柏坡精神实事求是地改善医学人文课程体系,改进教学内容和方法,完善考核评价体系;积极开展社会实践活动,创造医学人文教育环境。由此,把西柏坡精神逐步内化为医学人文精神,并渗透到临床工作实践中。

This paper argues for an integration of Xibaipo spirit with humane education in medical universities to help medical students develop serving awareness and frugality.Likewise, the Xibeipo spirit-oriented campus should be established, with humanity embedded in the curriculum, teaching methodology, appraisals, social practice, medical environment, and clinical work.