青少年逆反心理新探

收稿日期: 2013-2-10 PDF 下载 (389)
  • 作者单位: 1. 中国人民武装警察部队学院部队管理系心理教研室, 河北廊坊 065000;
    2. 河北师范大学教育学院, 河北石家庄 050024

A tentative study of the antagonistic psychology of teenagers

逆反心理是客观要求与主观需要不相符合时所表现出的强烈抵触情绪。逆反心理是青少年成长过程的一种自我防御、自我保护的手段,其表现形式多样。教师和家长对青春期青少年逆反心理进行合理引导,充分发挥其积极效应,是青少年能否顺利度过危机年龄的关键。

Antagonism results from the failure of objective requirement to meet the subjective demands.The teenagers naturally reveal their self-defense and self-protection.Teachers and parents are advised to offer them a positive guidance in order to help them tide over the critical period of time.