U-D-S伙伴协作对我国实习支教的启示

收稿日期: 2012-12-10 PDF 下载 (383)
  • 作者单位: 1. 盐城师范学院教育科学学院, 江苏盐城 224002;
    2. 杭州师范大学初等教育学院, 浙江杭州 310012

The UDS partnership and the Chinese in-post teaching practice

U-D-S伙伴协作是西方发达国家近30年来着力推进的综合性教育改革范式。它倡导以“教师赋权”、“民主协商”、“互惠共生”等变革理念来重建大学、地方、学校之间的关系,主张三者通过伙伴式的携手合作,为学校改进、教师成长和学生进步共同营造“高挑战、高支持”的发展环境。对我国实习支教而言,可从提升教师主体地位、强化基地建设、改变价值取向等层面来借鉴汲取U-D-S伙伴协作的理论精华。

The UDS partnership is a comprehensive educational reform model in western countries inthe past 30years.It advocates joint cooperation among universities, districts, and schools with the ideas of“teacher empowerment”, “democratic negotiation”, and“reciprocity symbiosis”, in order to create a highly challenging environment for improvement of schools, teachers and students.This paper suggest that theUDS partnership be helpful for Chinese in-post teaching practice.