我国成人高等教育机构推展继续教育的若干构想——基于机构职能转型的思考

收稿日期: 2012-9-20 PDF 下载 (263)
  • 作者单位: 云南民族大学研究生部, 云南昆明 650500

Chinese higher educational institutions and adult continued education

我国成人高等教育机构正面临着生存发展的危机,主要职能长期定位于学历教育是其发展危机的主要原因。为顺应时代和机构自身生存和发展的要求,我国成人高等教育机构的工作重点理应转向继续教育。但是,长期以学历教育为主要任务的我国成人高等教育机构,就其目前的结构模式和行为模式难以担负起推展继续教育的历史使命。惟有对机构的发展定位、管理模式、组织形式、课程体系等进行相应的调整和创新,才能更好地承担起继续教育职能,维持和促进我国成人高等教育机构的可持续发展。

Chinese higher educational institutions are faced with challenges due to their academic functions. In order to survive, they need turn to the continued education for adults.Moreover, the structure and functions of the educational institutions need reforms in relation to commitments, managements, and curriculum in order to achieve a sustainable development.