自由与使命——从哈佛课程改革看大学与国家关系

收稿日期: 2012-12-25 PDF 下载 (513)
  • 作者单位: 河北大学教育学院, 河北保定 071002

Freedom and commitment in the curricular reforms of Harvard university

哈佛大学是美国最早的高等院校,也是美国最著名的高等学府。虽然是一所私立学校,哈佛大学在美国民主社会发展中却发挥了极其重要的作用,因此被称为一所“国家大学”。也正是因为是一所私立学校,哈佛拥有更多的教育自由,能够更敏锐地把握时代发展趋势,以本科生课程改革为主线,因时而变,为美国民主社会培养了一代又一代优秀公民和杰出人才,不断出色地完成着自己的国家使命。通过哈佛课程改革探究大学教育自由和国家使命之间的关系,可以使我们更好地思考大学与国家应有的关系。

Harvard university is the oldest and best known in the US.Private as it is, Harvard plays a significant role in the American democracy, and is thus called a national university.Harvard has education freedoms, keen to promoting the curricular reforms.Generations of the graduates become leaderships, thus fulfilling its national commitments.