美国“北卡罗莱纳州教学研究员项目”述评及其启示

收稿日期: 2011/03/19 PDF 下载 (357)
  • 作者单位: 华中师范大学教育学院, 湖北 武汉 430079

On the teaching fellowship program of North Carolina

与我国师范生免费教育政策相似,美国"北卡罗莱纳州教学研究员项目"以奖学金吸引学生从教。该项目制定了完善而严格的规章制度,对学生入学标准、学业成绩、奖学金实施、违约惩罚都有详细规定,在保证培养质量、吸引学生从教以及减少新入职教师流失等方面都取得了显著成效。这对解决我国免费师范生中较为普遍存在的学习动力不足、从教意愿不强的问题提供了启示:在招生环节注重考察学生的综合素质;加强对免费师范生的职业引导;合理利用奖学金制度激发学生学习动机;完善免费师范生违约机制。

Similar to the Chinese free-tuition policy in the teacher university,the teaching fellowship program of North Carolina encourages students to pursue a teaching career.The program has strict rules on admission standard,academic achievement,scholarship granting,and penalty.Ureat success is achieved in teaching quality,and ensuring teaching force.This is thought of as beneficial for Chinese education.