试论课程改革的理论基础——兼论我国十年新课改的理论基础及其论争

收稿日期: 2011/03/09 PDF 下载 (382)
  • 作者单位: 西南大学教育学部, 重庆 40071

On the theoretical basis of the curricular reform—On the Chinese new curriculum

课程改革的理论基础是课程改革在理论上的根本依据和理论起点。课程改革的理论基础具有科学性、系统性和基础性等特点。一般地,课程改革的牵涉面越大,改革的力度和深度越大,对理论基础的依赖性越强。新课改对理论基础是强依赖性的,但课程改革的设计者和推行者对课程改革的理论基础问题避而不谈,造成了课程改革理论基础的隐晦和凌乱,影响了新课改的理论辩护和实践推进。课程改革不但要注重理念的阐释和实践操作的指导,同时也要注重理论基础的选择、理论体系的建构和论证以及在理论上的宣传和普及,使课程改革获得健全的理论和实践的"两条腿",这样才能让课程改革走得更稳更有效果。

The theoretical basis is the foundation of the curricular reform.It features in science,system and fundamentality.However,current researches seldom deal with the theoretical basis while arguing for curricular reforms.Moreover,curricular reforms should base on theoretical selections,so as to enable the reforms to proceed with both sound theory and practice.