境外职业道德教育特征及启示

收稿日期: 2011/10/11 PDF 下载 (427)
  • 作者单位: 上海市教育科学研究院职成教研究所, 上海 200032

On the vocational moral education overseas

不同国家的职业道德教育有着不同的形式和方法,但核心都是关注学生职业道德知识与能力的养成。总起来看,各国在职业道德课程中注重知识传授与行业要求,重视宗教的影响;在方法上注重实践性和主动性;在评价中重视多元性和"国家职业资格证书"的作用;在内容和手段上随着社会进步不断更新和发展,这些对我国的职业道德教育都有着重要的借鉴意义。

Different countries have different ways of vocational moral education,but the focus remains the same of knowledge and ability.In general,religions are influential,with practical and active methodologles that are updated with the social progress.Diversity and national qualification certificates play more important roles in assessment.