抗战背景下的公立高校生源省籍分布特征研究——基于1938-1943年相关数据的分析

收稿日期: 2013-10-20 PDF 下载 (333)
  • 作者单位: 杭州师范大学 教育科学学院, 浙江 杭州 310036
  •        DOI: 10.13763/j.cnki.jhebnu.ese.2014.4.010

An investigation of the distribution of students from public colleges during the anti-Japanese war

抗战期间,中国的高等教育发展遭受了严重的影响与破坏,高等教育的空间布局发生了极为明显的变化。在抗战这一背景下,全国各公立高校生源省籍分布格局大致可以分为三个梯级:四川、湖南与广东属于第一梯级;江苏、浙江、湖北等省属于第二梯级;河北、山东、山西等省以及一些边远省份属于第三梯级。科举时代各地文风差异以及科举废止后以至抗战之前各地中高等教育发展水平、战时高校迁移与考区设置以及战时各省中等教育规模与质量等多方面的因素,在很大程度上影响了此时各公立高校的生源省籍分布特征。

During the anti-Japanese war, Chinese higher education is severely damaged in terms of geographical development. The students of public colleges can be roughly recruited from three regions, Sichuan, Hunan and Guangdong as the first level, Jiangsu, Zhejiang, Hubei as the second level, Hebei, Shandong, Shanxi and certain remote provinces as the third level. The geographical pattern comes into its form since ancient times due to the varied educational and cultural development.

• [ 1 ] 教育部教育年鉴编纂委员会. 第二次教育年鉴(二)[Z]. 上海: 商务印书馆, 1948.
  • [ 2 ] 教育部高等教育司. 二十年度全国高等教育统计[Z]. 1933.
  • [ 3 ] 中国人民政治协商会议西南地区文史资料协作会议.抗战时期内迁西南的高等院校[M]. 贵阳: 贵州民族出版社, 1988.